Iraq, 15 years ago

Today ‘De Standaard’ published some of the photographs I took fifteen years ago, on my first trip to Iraq and Syria. I visited some of the archaeological sites, that recently have been destroyed by militants of the Islamic State, such as Hatra, Nimrud and the shrine of the prophet Jonah. I wish I had taken more pictures back then.Irak Ooggetuige

Bedankt, Saif

Oktober 2000, Bagdad.
Ik heb een officieel persvisum bemachtigd. De Iraakse autoriteiten wijzen me een verplichte gids toe, Saif, die me zal vergezellen op mijn rondreis door het land.
Ik wil een reportage maken over de gevolgen van tien jaar embargo tegen Irak, dat na de Golfoorlog door de VN werd ingesteld. Saif loodst me langs verpauperde schooltjes en ziekenhuizen vol ellende. Hier is Amerika de boeman, Saddam de onverzettelijke held, de bevolking het slachtoffer.
Op eigen initiatief vult Saif mijn reisagenda aan met bezoeken aan de historische schatkamers van Mesopotamië: Babylon, Nineve, Samarra, Hatra, Nimrud. We hebben de sites voor ons. In het land van Saddam komen geen toeristen. Ik maak slechts enkele foto’s, die ik nooit zal afdrukken. Ik heb foto’s nodig van mensen, niet van stenen.

Maart 2015.
Bulldozers met zwarte vlaggen walsen over Nimrud en Hatra. Nabij Mosul is het graf van de profeet Jona opgeblazen. De stadsmuur van Nineve ligt na 2700 jaar aan diggelen. In buurland Syrië krijgt het werelderfgoed raketten en plunderaars te verduren.
Mensen sterven vroeg of laat. Monumenten zijn gemaakt voor de eeuwigheid. Ze worden gekoesterd en geconserveerd. Ze trotseren de tand des tijds en verdwijnen niet zomaar. Het lijkt vanzelfsprekend. Behalve voor baardmannen met sloophamers die de waarheid in pacht hebben.
Ik zoek mijn negatieven van 15 jaar geleden op en scan ze allemaal. Ik had er meer moeten maken. Herinneringen en foto’s, het is een schrale troost. Ik moet aan Saif denken. Ik ben hem erg dankbaar.

About admin

Nick Hannes (°1974) is a photographer based in Antwerp, Belgium. After graduating from the Royal Academy of Fine Arts KASK in Ghent, he worked for various media in Belgium and The Netherlands. Meanwhile he reported on social and political issues in the Balkans and the Middle East. In 2009 his first book ‘Red Journey’, a documentary about transition in the 15 former Soviet republics, was published by Lannoo. 'Mediterranean. The Continuity of Man', a documentary portrait of the Mediterranean region, follows in 2014. His latest book is 'Garden of Delight', a series that won the Magnum Photography Award 2017 and the Zeiss Photography Award 2018. Since 2008 Nick teaches documentary photography at the Royal Academy of Fine Arts (KASK/School of Arts) in Ghent. He is represented by Panos Pictures (London).
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply