Ibiza

De Standaard published part of my story on party-culture in Ibiza, Spain. I went there in the summer of 2010 to continue working on my new book about the Mediterranean region.
untitled

Text by An-Sofie Dekeyser:

Deze tussenstop maakt deel uit van Nick Hannes’ nieuw fotoproject waarin hij alle landen rond de Middellandse Zee aandoet. Daar zit ook Spanje bij, waar hij focust op het toerisme. ‘De uitverkoop van de kust’, noemt hij het. In dat opzicht kon hij de decadentie van de horden jongeren die vanuit de hele wereld naar het eiland Ibiza afzakken, niet negeren.
Nergens maakt onthaasting zoveel lawaai als hier. Nergens meer uitspattingen. Nergens meer blingbling en boinkboink.

Nergens heerst er meer overdaad aan jonge hitsige kerels die als dieren op zoek gaan naar een vrouwtje. ‘Pure biologie, wat je hier ziet. Elke schone madam krijgt bij het binnengaan in een club meteen een entourage aan kwijlende mannen mee.’

Fotograaf Nick Hannes, die vooral bekend is van zijn reportages in Tanzania, Irak, Mongolië en de voormalige Sovjet-Unie zocht het deze keer dichter bij huis. Drie dagen lang nam hij Ibiza onder de loep, de onbetwiste partyhoofdstad van de wereld. Het uitbundige clubtoerisme lijkt een zeer atypisch onderwerpkeuze voor Hannes, maar hij ziet wel degelijk een duidelijke link met zijn ander werk. ‘Ik toon nu eenmaal altijd de minder mooie kanten van het stedelijke leven.’ Inderdaad, zijn beelden van de feestmeute zijn bezwaarlijk idyllisch te noemen. De droom van elke feestende nachtraaf werd de nachtmerrie van Hannes. ‘De dagen die ik discohoppend op het eiland doorbracht, waren een opoffering. Ik ben zelf absoluut geen discoganger. Het was zeer plichtsbewust elke avond oordopjes in en hop, naar de hipste fuiven.’

Hij keek zijn ogen uit. Als Ibiza-maagd was hij erg verrast toen club Es Paradis na middernacht de sluizen openzette en fonteinen de dansvloer in een zwembad omtoverden. Onder zijn neus werden drugs geslikt en gesnoven, sloten alcohol naar binnen gewerkt, werd er gestript en Ditta von Teese-gewijs in enorme champagneglazen gedanst. Tot een gesprekje met de aanwezigen kwam het niet. Daarvoor stond de muziek te luid.

Click here for a slideshow of the published pictures.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.