Dartmoor National Park

De Standaard Weekblad published a series of foggy photographs I took in Dartmoor National Park (UK) in January 2019. The series is accompanied by quotes from Conan Doyle’s Sherlock Holmes-novel ‘The Hound of the Baskervilles’, a wonderful crime story that takes place in Dartmoor.

Helletocht

Mei 1901. Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) neemt zijn intrek in het Duchy Hotel in Princetown. Samen met zijn vriend Fletcher Robinson maakt hij elke dag een lange tocht doorheen het barre heidelandschap van Dartmoor. De natuur en lokale legendes inspireren hem tot het schrijven van “The Hound of the Baskervilles”. Daarin verkennen Sherlock Holmes en Dr. Watson de mistige moors om de vloek van de hellehond te ontmaskeren.

Winter 2019. Op een steenworp van het Duchy Hotel, nu een bezoekerscentrum van het Nationaal Park Dartmoor, huur ik een kamer. In de voetsporen van de Victoriaanse schrijver trek ik de heiden in. “The Hound of the Baskervilles” gidst me naar de plekken die Doyle in zijn boek beschrijft: Grimspound, de tijdelijke schuilplaats van Holmes. Het onheilspellende Nuns Cross Farm, woonplaats van slechterik Stapleton. Princetown Prison, waaruit crimineel Selden ontsnapte. En Fox Tor Mire, het levensgevaarlijke moeras waar de beruchte hond zich verbergt.

Dartmoor verkeert in winterslaap. Behalve kraaien en roeken waagt geen dier zich in de hoger gelegen vlakten. De wind rukt er aan mijn kleren. Heuveltoppen hullen zich in flarden mist, die elders aandikken tot miezerige regen – ‘drizzle’ zeggen ze hier. De combinatie van onvoorspelbare natuurelementen en de alomtegenwoordige sporen van langdurige menselijke aanwezigheid – prehistorische dolmens, pokdalige graven en kruisen, vervallen boerderijen, verlaten steengroeven en tinmijnen – oefenen een intimiderende aantrekkingskracht uit, die in de buurt van een spirituele ervaring komt. “The longer one stays here the more does the spirit of the moor sink into one’s soul, its vastness and also its charm”, schrijft Dr. Watson naar Holmes. Of hoe een landschap en een boek elkaar versterken.

Nick Hannes

About admin

Nick Hannes (°1974) is a photographer based in Antwerp, Belgium. After graduating from the Royal Academy of Fine Arts KASK in Ghent, he worked for various media in Belgium and The Netherlands. Meanwhile he reported on social and political issues in the Balkans and the Middle East. In 2009 his first book ‘Red Journey’, a documentary about transition in the 15 former Soviet republics, was published by Lannoo. 'Mediterranean. The Continuity of Man', a documentary portrait of the Mediterranean region, follows in 2014. His latest book is 'Garden of Delight', a series that won the Magnum Photography Award 2017 and the Zeiss Photography Award 2018. Since 2008 Nick teaches documentary photography at the Royal Academy of Fine Arts (KASK/School of Arts) in Ghent. He is represented by Panos Pictures (London).
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *