Valentine’s Day

I have a quite a lot of photographs of kissing and hugging people in my archive. I made this compilation for ‘De Standaard’ on the occasion of Valentine’s Day 2017:/DSNB/Productie/DS/Paginas/Nationaal/Algemeen nieuws/Ooggetuige/

HARTEN VASTHOUDEN
Over de heilige Valentinus is weinig bekend. De beschermheilige van de verliefden werd door de Romeinse keizer Claudius II in de derde eeuw onthoofd omdat hij weigerde zijn christendom op te geven. Veel later pas, in de jaren negentig, importeerden we de viering van Valentijn vanuit de Angelsaksische wereld tot bij ons. Dat gebeurde dan weer onder impuls van de middenstand.
Een bewijs dat het vieren van de liefde ook maar iets te maken heeft met de heilige Valentinus is nooit gevonden. Dezer dagen heeft liefde alles te maken met commercialiteit. Nou ja, niet echt alles, maar toch. 14 februari is doorgaans een hoogdag voor bloemisten, chocolatiers, lingeriewinkels en restaurants. Voor fotograaf Nick Hannes is het vooral een reden om nog eens in zijn archief te duiken. Want de liefde streeft men natuurlijk overal na, zo merkte hij op. Dat gebeurt liggend, zittend of staand. Nu eens met veel, dan weer met minder kleren aan. Sommigen verdrinken eerst in de fles en gaan daarna onder in de ogen van de ander. Vaker loopt het andersom.
Genieten van de ander is makkelijker bij een idyllisch uitzicht. Hoewel, Caïro en de Krim zijn anno 2017 vast niet de meest evidente plekken om de liefde te vieren. Dan toon je een koppel maar klein. Afgetekend tegen de grote wereld. Ze hopen het allemaal: de liefde nooit te moeten opgeven. Hout vasthouden.
(Text by Gunther Truijen)

About admin

Nick Hannes (°1974) is a photographer based in Antwerp, Belgium. After graduating from the Royal Academy of Fine Arts KASK in Ghent, he worked for various media in Belgium and The Netherlands. Meanwhile he reported on social and political issues in the Balkans and the Middle East. In 2009 his first book ‘Red Journey’, a documentary about transition in the 15 former Soviet republics, was published by Lannoo. 'Mediterranean. The Continuity of Man', a documentary portrait of the Mediterranean region, follows in 2014. His latest book is 'Garden of Delight', a series that won the Magnum Photography Award 2017 and the Zeiss Photography Award 2018. Since 2008 Nick teaches documentary photography at the Royal Academy of Fine Arts (KASK/School of Arts) in Ghent. He is represented by Panos Pictures (London).
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *